“BİRİNCİ HOCA” MEHMET EMİN EFENDİ’DEN YAŞAR VE SEVİL ALTAŞ ÖĞRETMENLERE

  Dağ Mahallesi Okurlar Sokak No: 18’de Bulunan Evin Tarihçesi

Evin ilk sahibi ve yaptıranı Kuşadası’nda yaşayan ve “MERCANOĞLU” namıyla tanınan kişidir. Yaşamlarını bu evde sürdüren Mercanoğlu Ailesi, arazilerinin Selçuk’ta olması dolayısıyla bir müddet sonra Selçuk’a yerleşirler ve evlerini kiraya verirler.

Kuşadası eşrafından ve dönemin Belediye Başkanı olan Fuat Bey evi kiralar ve “Ü. NACİ AKDOĞAN” bu evde dünyaya gelir. Naci Akdoğan’ın doğumundan bir müddet sonra Fuat Bey ve ailesi kendilerine yaptırdıkları yeni evlerine yerleşirler…

Mercanoğlu Ailesi fertleri Selçuk’ta devam ettirdikleri işleri nedeniyle ve Kuşadası’nda oturmayı düşünmediklerinden dolayı evi satışa çıkarırlar. Evi, Emin Çetin, namı diğer “Birinci Hoca”, satın alır…

Mehmet Emin Çetin, 1878’de Isparta’nın Uluborlu ilçesinde doğmuş ve eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra Kuşadası’na öğretmen olarak atanmıştır. 1873’te inşa edilen, şimdiki adı Mahmut Esat Bozkurt İlköğretim Okulu olan okulun hizmete girdiği dönemdeki adı “BİRİNCİ MEKTEP” olarak geçmektedir ve Emin Çetin Efendi bu okulun bilinen en eski öğretmeni olması sebebiyle halk tarafından “BİRİNCİ HOCA” olarak anılmaktadır.

Birinci Hoca Emin Çetin, eşi ve dört çocuğu ile uzun yıllar yaşamlarını bu evde sürdürürmüşler ve 1959 yılında Birinci Hoca’nın ölümünden sonra eşi Hatice Hanım tek başına yaşamını yine bu evde devam ettirmiştir. Mirasçıları, Birinci Hoca’nın evini bir süre pansiyon olarak çalıştırıldıktan sonra içindeki eşyalar ile birlikte satışa çıkarmışlar ve düzenlenen müzayedede eşyalar satılmıştır.

Kuşadası’nda doğmuş, büyümüş, yaşamlarını burada sürdüren ve Birinci Hoca’yla meslektaş olan Yaşar ve Sevil ALTAŞ, 1967 yılında satın aldıkları evin yeni sahibi olmuşlardır.

Yeni sahipleri, evin büyük olması nedeniyle binayı elden geçirmeye karar verirler. İçerideki merdivenin iptal edilmesi ve bahçeden merdiven yaptırılmasıyla iki katlı hale gelen evin alt ve üst katını ayrı ayrı kiralamış ve üç yıl kadar evin üst katında kendileri de oturmuşlardır. Farklı kiracılardan sonra ev altı yıl “Toplumsal Kültür İçin Sanat Vakfı” adı altında kurulan vakfa hizmet vermiştir.

Daha sonraları, evde yaşamını sürdürenler tarafından gereğince bakımı yapılamadığından dolayı esaslı bir tadilata ihtiyaç duyan ve Kuşadası Kentsel Sit ve Koruma Amaçlı İmar Planı içerisinde “tescilli yapı” olarak yer alan ev, restore ettirilerek, pozitif bilimlerde eğitime katkı sağlamak amacıyla kullanılmak üzere 2012 yılında Sevil ALTAŞ ve Meltem ALTAŞ GÜNAYDIN tarafından Kuşadası Belediyesi ve KEGEV-Kuşadası Eğitimi Geliştirme Vakfı’na bağışlanmıştır.